Tingsryd ligger bra till i ekomatsligan

Tingsryds kommun ligger fortsatt bra till när det gäller inköp av ekologiskt och närproducerad mat till den offentliga sektorn.

Ekomatcentrum är en ideell förening med syfte att verka för en bättre miljö och hållbar produktion av livsmedel på lång och kort sikt. Föreningen arbetar för att sprida information om miljö, klimat och ekologiska produkter och bidrar därmed till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel.

I deras mätningar har Tingsryds kommun kommit på delad tiondeplats när det gäller att handla Svekologiskt mat.

Det är givetvis jätteroligt att vi får en så bra placering bland alla kommuner som medverkar. Det här har vi arbetat för i flera år och fortsätter med. Samtidigt är det något som politiken i kommunen vill att vi arbetar med, säger Ann Mattsson, måltidschef, Tingsryds kommun.

Svekologiskt är ekologiska livsmedel med svenskt ursprung.

Ekomatsligan 2019 - kommuner

Andelen inköp av ekologiska livsmedel.

 1. Lund 53 procent
 2. Vellinge 47 procent
 3. Malmö 44 procent
 4. Örebro 39 procent
 5. Eslöv 39 procent
 6. Tanum 38 procent
 7. Södertälje 37 procent
 8. Trosa 36 procent
 9. Nykvarn 33 procent
 10. Tingsryd och Motala 32 procent

38 procent av livsmedelsinköpen i offentlig sektor är ekologiska och 24 procent svekologiska.  Ägg, mjölk och mejeriprodukter är till största delen svenskt och ekologiskt.

När Ekomatcentum, som listar kommunerna utifrån statistik, frågat Sveriges kommuner och regioner vilka svekologiska produkter de saknar på marknaden har många svarat svenskt ekologiskt kött från gris och kyckling. Svekologiska frukt- och grönsaker, bönor och andra baljväxter är ytterligare önskemål. Vegotrenden har skapat en ökad efterfrågan på såväl frukt och grönt samt växtbaserade proteinkällor såsom bönor och linser.

Förutom tiondeplatsen i landet, så ligger Tingsryd näst bäst till när kommuner och regioner redovisas tillsammans när det gäller att handla ekologiskt. Region Kronoberg ligger i topp.

KRONOBERG

 1. Region Kronoberg 58 procent
 2. Tingsryd 43 procent
 3. Växjö 42 procent
 4. Alvesta 37 procent
 5. Älmhult 36 procent
 6. Lessebo 32 procent
 7. Ljungby 25 procent
 8. Markaryd 25 procent
 9. Uppvidinge 23 procent

Inköpsstatistik från 155 av 290 kommuner i Sverige.

Källa: Ekomatcentrum - ekologiskt i offentlig sektor 2019

Sidansvarig: Tekniska avdelningen
Senast uppdaterad: 2019-05-24