Tingsryds kommun möjliggör för solcellsparker på kommunal mark

Ett av Tingsryds kommuns övergripande mål är att möjliggöra för nyetableringar av hållbar energiproduktion. I kommunens miljömål finns det även utpekat att kommunen ska öka produktionen av förnyelsebar energi. Nu finns det två utvalda skogsområden i kommunen där företaget Alight, en svensk solutvecklare och energiproducent, ska undersöka möjligheterna för att etablera solcellsparker.

Områdena som har valts ut ligger i Tingsryd och i Konga och kartorna över områdena finns att ta del av här: Översiktskarta där de gula markeringarna visar ungefärlig plats för solcellsparker

Det finns ambitioner att även erbjuda ett tredje område i kommunen men än så länge finns ingen överenskommelse klar med något företag där ännu.

- Det finns många fördelar med att arrendera ut kommunal mark för att ge privata företag möjlighet att undersöka möjligheter för solceller. Under själva undersökningsfasen byggs en kunskapsbank upp om marken som kommunen kan ha stor nytta av vid framtida utveckling av tätorten. Om det sedan blir solceller på platsen så tillförs ny fossilfri lokal energiproduktion samtidigt som kommunen får ökade intäkter. Den dagen solcellsparken upphör kommer kommunen att få tillbaka mark som är väl undersökt och markberedd på ett sätt som möjliggör fortsatt utveckling av tätorten till en rimlig kostnad, säger Henrik Paulsson, utvecklingschef.

Att utreda förutsättningarna tar lång tid och därefter ska det anordnas samråd och projekteras. Detta betyder att det kommer ta några år innan företagen kan påbörja de eventuella byggnationerna, som längst sju år. Teknik- och fritidsnämnden har nu beslutat hur de avtalen ska utformas om solcellsparkerna blir verklighet. Marken kommer att arrenderas ut i 50 år och projekteringsfasen räknas också med i avtalstiden. Kommunen har även satt flera krav som företagen måste ta hänsyn till. Det ska exempelvis vara minst 75 meter mellan bostäder och solcellsparkerna. Vid närliggande bostäder ska grön växtlighet finnas för att skymma parken för de boende. Skogs- och bilvägar, större stigar och cykelvägar ska bevaras.

- Vi vill att företagen svarar på hur de eventuella solcellsparkerna kommer att se ut och vilken påverkan på omgivningen den kan ha. Företagen ska även svara på hur de tar hänsyn till boende i närheten, med tanke på trivsam utsikt, friluftsliv och rekreation, säger Henrik Paulsson.

Om solcellsparkerna byggs kommer detta att generera intäkter till Tingsryds kommun. Tingsryds kommun har även skrivit in i avtalet att en bygdepeng ska gå till lokalsamhället där solcellsparkerna finns. Bygdepengen kan exempelvis gå till föreningslivet, aktiviteter som främjar biologisk mångfald, kultur och rekreation.

- Det har varit en grundförutsättning från kommunen att en del av ersättningen ska gå tillbaka till det lokala föreningslivet på orten. På så sätt skapas bättre utvecklingsförutsättningar för föreningslivet på de orter som bidrar till lokal elproduktion på kommunal mark, säger Henrik Paulsson. 

Tingsryds kommun har genomfört en urvalsprocess med olika företag och det företag som fått möjlighet att utreda förutsättningarna är företaget Alight. Det är nu upp till företaget att genomföra de undersökningar som krävs och inleda samråd med länsstyrelsen innan de vet om de kan bygga en solcellspark på platsen. I det samrådet kommer bland annat grannar att få möjlighet att tycka till.