Tingsryds kommun stärker sin krisberedskap genom KHOSS
Tingsryds kommun är en av landets alla kommuner som arbetar för att stärka sin krisberedskap inom KHOSS, kommuners hälso- och sjukvård samt socialtjänst.
För att öka förmågan inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst gav regeringen 2022 länsstyrelserna uppdraget att vara ett regionalt stöd till kommunerna i deras arbete med den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens krisberedskap och civila försvar.
Syftet är att säkerställa att kommuner kan upprätthålla sina viktiga funktioner även under kriser och i värsta fall krig. Kristian Håkansson är projektledare inom KHOSS i Tingsryds kommun och har arbetat med uppdraget sedan februari i år.
- Det handlar om att förbereda kommunen på att klara vårt uppdrag, oavsett om det sker en mindre kris som strömavbrott eller större kriser som påverkar hela infrastrukturen, säger Kristian Håkansson.
Han berättar att det finns sex områden som är prioriterade nationellt. Det är planeringsförutsättningar, samverkan och ledning, att upprätthålla ordinarie verksamhet vid avbrott och störningar, målgruppsanpassad kriskommunikation, upphandling och samverkan med privata aktörer.
- Det kan exempelvis handla om bruksmedel, evakueringsplaner och personalförsörjning. Ett viktigt inslag är att kommunen ska kunna omfördela sin personal vid behov för att säkerställa att hälso- och sjukvård samt socialtjänst fungerar även under kris. Vi har även bland annat fört dialog om att samarbeta med vård- och omsorgscollege. Detta för att kunna snabbutbilda personal om ett läge skulle uppstå där vi skyndsamt behöver mer vårdpersonal.
En viktig fråga handlar om hur kommunen ska kunna fortsätta sin verksamhet vid långvariga strömavbrott eller störningar i vattenförsörjningen.
- Vi måste tänka på allt från hur vi kan säkra el med reservkraft till hur vi kan upprätthålla rutiner när vi saknar tillgång till digitala system.
KHOSS-nätverket, som består av länets kommuner, Länsstyrelsen och regionen, träffas regelbundet för att arbeta fram gemensamma strategier och lösningar.
- Det är en fantastisk möjlighet att samarbeta och lära av varandra, både på regional och nationell nivå.
Målet med KHOSS är tydligt – att Tingsryds kommun ska kunna fortsätta sin verksamhet oavsett vilken typ av kris som drabbar samhället. Arbetet förväntas pågå minst ett år till.
- Vi förbereder oss för att kunna jobba utan de stora beroenden som vi idag tar för givet, som el och vatten. Det är en utmaning, men också en nödvändighet för att säkerställa att vi kan ta hand om våra invånare i alla lägen, avslutar Kristian Håkansson.