Tingsrydsföretag kan vinna det nationella Skapa-priset

Tingsryds kommun önskar Tingsrydsföretaget Rolf Johanssons schakt och transport AB från Tattamåla lycka till när de under torsdagen den 14 november är en av 24 finalister som kan vinna det nationella Skapa-priset i Stockholm. Prisets syfte är att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer.

Den 23 september vann Rolf Johanssons schakt och transport länsfinalen i Skapa-priset i Kronoberg. De fick priset för sin innovation gällande en återgrusningsmaskin som de utvecklat tillsammans med bland andra studenter på Linnéuniversitetet med följande motivering:

”Birgitta Johansson har tillsammans med Rolf Johansson har tagit fram en innovativ lösning för att på ett mer effektivt sätt renovera landets många grusvägar.

De har en gedigen erfarenhet från branschen och har tillsammans med Linnéuniversitetet förfinat lösningen med digitala system.

Med fokus på innovation och återanvändning möter de framtidens utmaningar och skapar förutsättningar för hållbara vägar och en levande landsbygd.”

Nationella Skapa-priset

Nu är det alltså dags för riksfinalen och enligt Birgitta Johansson ser de fram emot finalen.

Vi är jättetaggade och går in för att vinna stort. Samtidigt är det lite overkligt att vi kommit så långt i tävlingen, säger Birgitta Johansson.

Inte ända fram

Birgitta och Rolf Johansson och deras uppfinning grusåtervinnaren nådde inte ända fram till det nationella Skapa-priset men de är nöjda ändå.

Det har varit mycket intressant under dagen och kvällen. Fått lyssna på många nya och fantastiska uppfinningar. Tyvärr nådde vi inte ända fram med vår grusåtervinnare men vi är så glada att bli länsvinnare och fick komma till den stora finalen, säger Birgitta Johansson.

Fakta om priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Priset är på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare. Samtliga finalister får 10 000 kronor vardera.

Källa: Stiftelsen Skapa 

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen
Senast uppdaterad: 2019-11-15