Tingsrydtravet åter till Svensk travsport

Det är nu klart att Tingsrydtravet, som är den enda milebanan i norra Europa med sina 1609 meter, kommer att ingå i organisationen Svensk travsport igen. - Vi är mycket glada över beskedet från Svensk travsport att Tingsrydtravet blir ett eget travsällskap, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson..

Tingsrydtravet byggdes med hästkapplöpningsbanan Meadowlands Racetrack i New Jersey i USA som förebild. Den invigdes 2003 med 12 000 besökare. Efter det har en Ponnytravbana 800-meter, gräsbana, två grusbanor och islandsoval byggts. Samtliga banor är byggda enligt internationell standard.

Genom åren har det varit turbulent kring Tingsrydtravet och verksamheten har kämpat för att klara ekonomin och 2015 var konkursen ett faktum. Sedan det tidigare travsällskapets konkurs ägs anläggningen av det kommunala bolaget Tingsryd industristiftelse.

Verksamheten på anläggningen drivs sedan 2015 av den ideella föreningen Tingsryd häst- och sportanläggning. I och med anslutning till Svensk travsport, ST, får sällskapet en röst i travsverige.

Nu kan vi sitta med i Svensk travsports fullmäktige och vara med och påverka och fatta olika beslut, vilket vi inte kunnat tidigare och det känns riktigt bra, säger Katrin Hjalmarsson, platschef på Tingsrydtravet.

Katrin Hjalmarsson

Katrin Hjalmarsson har varit med från första början gällande Tingsrydtravet och det som sticker ut enligt henne, jämfört med övriga travklubbar och travsällskap, är det ideella arbetet som finns i Tingsryds kommun och stort stöd från traktens sponsorer. Det är till stor del ideella krafter som byggt banan och drivit verksamheten. Nu vill de utveckla arbetet.

Vi vill växa men på ett tryggt sätt. I Tingsryd är vi stolta, över den fräscha anläggning som finns, ty det är den enda milebanan i norra Europa. Vi har en stor ungdomsverksamhet, travskola och mycket mer, säger Katrin Hjalmarsson.

Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Jeansson, ser det som en bekräftelse på bra beslut av kommunen och ett hårt arbete med alla inblandade kring travbanan.

Ända sedan konkursen och den turbulens som blev följden, har jag haft en tilltro till de personer som sedan dess arbetat målmedvetet och långsiktigt för att bli ett eget travsällskap igen. Nu får vi en bekräftelse på att vi gjorde rätt när vi valde att köpa in fastigheten med syfte att få till en bra verksamhet på plats.

Redan nu finns en stor ungdomsverksamhet och mycket mer så ur kommunens synvinkel ser han många fördelar med Tingsrydtravet.

Verksamheten som bedrivs ute på anläggningen har stor betydelse för många. För Tingsryds kommun, våra barn och ungdomar, våra föreningar, hästsporten, besöksnäringen och inte minst handeln.

Bilder från Tingsrydtravet

Mikael Jeansson

Ponnytävling Foto: Gert Andersson

Foto: Gert Andersson