Ursprungsland för kött som används som en ingrediens på restaurang och i annan storhushållsverksamhet

Från den 1 mars 2025 ska gäster/kunder kunna få veta var köttet som serveras på restaurang eller storhushållsverksamhet kommer ifrån. De nya reglerna innebär att dessa verksamheter måste kunna informera om ursprungsland för kylt och fryst, inklusive malet, kött från nöt, svin, får, get och fjäderfä. Med ursprungsland menas det land där djuren som köttet kommer från är uppfödda.

Enligt de nya reglerna måste restauranger ange ursprungslandet för kylt och fryst kött inklusive malet, som används som ingredienser i maträtter av nötkött, svinkött (även vildsvin), fårkött, getkött och fjäderfä.

Med storhushållsverksamhet avses i föreskrifterna verksamhet av det slag som utmärker storhushåll, det vill säga tillagning av livsmedel färdiga att konsumeras av konsumenterna. Se 11 a § LIVSFS 2024:4. Storhushållsverksamhet kan alltså bedrivas bland annat i: restauranger, caféer, skolrestauranger, sjukhus, gatukök etcetera

Verksamheterna kan välja hur de vill visa ursprungslandet för köttet. De kan till exempel skriva det i menyn eller informera gästen/kunden om att denne kan fråga personalen om köttets ursprung.

Det ska vara tydligt för besökaren hur denne kan få informationen. Ett exempel är genom en skylt ”Fråga oss om köttets ursprung”. Om verksamheten väljer att berätta om ursprunget för köttet för varje besökare behöver de inte ha någon särskild skylt.

Ursprungslandet för kött som har använts som ingrediens i ett livsmedel ska anges med uttrycket ”ursprungsland: (medlemsstatens eller tredjelandets namn)” eller något annat uttryck med motsvarande innebörd som konsumenten förstår. Se 11 b § första stycket LIVSFS 2014:4.

Restauranger är skyldiga att följa strikta regler för att informationen om köttets ursprung ska vara korrekt. De måste uppdatera informationen om köttets ursprung varje gång de får in kött med ett nytt ursprungsland. Myndigheterna kontrollerar också att reglerna efterlevs.

11 § LIVSFS 2024:4