Väckelsångs 11-åringar tolkar Visionen

Tingsryds kommun arbetar för att sprida den nya visionen och skapa delaktighet bland medborgarna. Vi gav därför Väckelsångs 11-åringar en chans att fundera på visionen och vad Tingsryds kommun egentligen betyder för dem.

Hur är det egentligen, behövs det verkligen en kompass i Tingsryds kommun där det är så litet? Här hittar man väl ändå överallt? Eller? Det blev den spontana kommentaren från en elev i årskurs 5 på Väckelsångskolan när han fick höra att den reviderade visionen ”Där livet är härligt” ska fungera som en kompass.

Och svaret då? Självklart behövs en kompass! Visionen ska fungera som en vägvisare, så att Tingsryds kommun blir precis så bra som vi vill att den ska vara. Med fritidsaktiviteter som lockar barn och unga och en skola som är utvecklande och stimulerande, till exempel.

Kommunens kanslichef Rebecca Elmforsen leder projekt Framtid Tingsryd. Hon var på plats på Väckelsångskolan för att berätta om visionen, varför det är viktigt för en kommun att ha en vision och vad som krävs för att man ska uppnå målen. Eleverna lyssnade spänt och tyckte att hennes förklaring lät ganska rimlig till sist. Sedan kom de med en hel säck full av kloka tankar, funderingar och idéer som de tycker skulle göra Tingsryds kommun till den absolut bästa versionen av sig själv.

­Jag vill alltid bo här. På landet. Jag skulle aldrig kunna bo i stan, för där finns det inte alls lika mycket att göra. Där är det mer instängt, sa 11-årige Vilgot.

Härom veckan publicerades samtalet med 96-åriga Maj, som ur sin synvinkel tänkte till om visionen. Hon lyfte ungdomars sysselsättning och syftade på både arbetsliv och fritidsaktiviteter. Då kan man kanske tänka sig att det finns det en del likheter när de 85 år yngre medborgarna i kommunen ska säga sitt? Femteklassarna Nikki, Axel och Vilgot var överens om att fritidsaktiviteter för barn och unga är viktiga om visionen ska bli verklighet i kommunen.

Vi vill ha mer pengar i skolorna så man kan köpa in fler saker. Och så behöver vi fler fotbollstränare.

Och så vill vi ha fler lekplatser och ett kafé så att man kan göra mer på fritiden.

Elever sitter i klassrum.

Den nya visionen lyder: ”Tingsryds kommun är en attraktiv, hållbar och levande landsbygdskommun. Vi är engagerade och stolta, har ett framgångsrikt näringsliv och ett aktivt förenings- och idrottsliv. Här lever vi tillsammans med god livskvalitet och bidrar gemensamt till en plats där barn och unga utvecklas.”

Men vad betyder det egentligen för en elvaåring?

”Att barn och unga ska utvecklas betyder att vi ska gå framåt och lära oss mer och sånt”

”När jag tänker på visionen så kommer jag komma ihåg ”Där livet är härligt”

”När jag är 26 då bor jag på landsbygden. Där får man bestämma över sitt eget liv, ha det lugnt och skönt”

”Här i Väckelsång är det inte läskigt. Här händer det inget sånt dåligt. Det är läskigare på större ställen.”

”Om det inte går bra för företagen så blir det inte bra i kommunen”

”Där jag ska bo i framtiden vill jag att det ska finnas kor och någon liten häst. Det är viktigt för mig”

”Bygg fler hus, så att fler kan bo i vår kommun”

”Vi behöver fler lekplatser och ett kafé så att man kan göra mer på fritiden”

”Om företagen går bra så är det fler som får jobb"

Nyfiken? Vi har valt ut några ämnen som du kanske vill läsa mer om:

Fritids- och idrottsanläggningar

Fritidsgårdar

Bibliotek

Badplatser och badanläggningar

Barn och utbildning

Sugen på att flytta till Tingsryds kommun? HÄR finns information som kan vara bra att ha, bland annat en karta över alla våra lediga tomter!

Här kan du läsa mer om projekt Framtid Tingsryd och hur vi arbetar med vår nya vision.