Var uppmärksam på algblomning

Bada gärna men var försiktig. Under sommarsemestern är det många som passar på att ta sig ett svalkande dopp i någon av våra sjöar. När man badar är det dock viktigt att vara lite uppmärksam själv och kolla efter algblomning. Generellt avråder vi från bad vid algblomning. Men hur mycket alger det är i en viss sjö kan skifta från dag till dag, därför ska man vara uppmärksam.

Vad är algblomning och hur kan jag upptäcka det?

Algblomning är en naturlig process när växtplankton massförökas. Det bidrar till att ytvattnet grumlas och ändrar färg till olika nyanser av blågrönt eller brunt. En särskild lukt kan även framkallas i samband med algblomning.

Undvik vattnet vid algblomning

När algblomning sker ska man undvika att bada. Algerna kan vara farliga både att få i sig och att få på huden. Särskilt viktigt är det att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten då de är extra känsliga. Var också uppmärksam på att inte hundar eller andra husdjur badar eller dricker av vatten med mycket alger.

Symptom och komplikationer

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom i samband med kontakt av algblommande vatten. Hudirritation och ögonbesvär är vanliga symptom men även illamående, kräkningar och diarré kan förekomma.

Nuläget i Tingsryds kommun

Under sommaren tar vi regelbundna prover på vattnet vid badplatser i kommunen, för att bland annat kontrollera vattenkvaliteten. Vid proverna noterar vi även om vi ser pågående algblomning, men situationen kan variera i en sjö, eller vid olika badplatser, från dag till dag. Därför är det viktigt att själv vara uppmärksam på om det pågår algblomning så att vattnet ser tjockt eller missfärgat ut, och att i så fall undvika bad. Kommunen har fått in ett antal klagomål på missfärgat och grumligt vatten i bland annat Hensjön, Blötan. Miljö- och byggnadsförvaltningen ger samma rekommendationer här som vid övriga badplatser i kommunen nämligen att om vattnet ser tjockt och missfärgat ut så skall man undvika bad.