Vardagsekonomi - en utmaning för deltagarna i projektet "Tillsammans i Tingsryds kommun"

Tillsammans i Tingsryds kommun är ett flerårigt projekt med mål att föra 100 tredjelandsmedborgare närmare arbetsmarknad eller studier. Detta genom satsningar på arbetsmarknadskunskap, körkortsintroduktion, utökad samhällsinformation, hälsokommunikation, föräldrakurser och digital kompetens - som komplement till SFI. Projektet medfinansieras av Europeiska unionens Asyl-. Migrations-, och integrationsfond.

En del av utbildningspaketet i projektet är vardagsekonomi.

Maja Kahl, som håller i denna utbildning har i grunden en tjänst som budget- och skuldrådgivare i Tingsryds kommun. Under projektets tid delar hon sin tjänst mellan budget- och skuldrådgivare och koordinator i projektet.

”Det har varit spännande att få utveckla en utbildning i förebyggande syfte. I Sverige har vi ett avancerat ekonomiskt system med många betalvägar och betallösningar som lätt kan ställa till det. Min tanke och mål med utbildningen är i första hand att ingen ska behöva hamna i en skuldfälla, men om det händer så ska man veta vart man kan vända sig för att få hjälp – och våga ta den hjälpen snabbt säger Maja Kahl”

Första frågan Maja ställer till gruppen är: Vad är vardagsekonomi?
”Pengar” var svaret – Maja fyller i med: de pengar vi får in och de pengar vi betalar.

Gruppen är rörande överens om att kontanter och kort är vad de använder vid betalning. De berättar också om att i hemlandet användes nästan uteslutande kontanter vid betalning.

” Det är stor skillnad på hur man hanterar pengar i Sverige och i mitt hemland, i Sverige finns så många alternativ, både med jobb och betalningsalternativ. Det är svårt att veta när och hur jag ska handla. Många gånger känner jag att jag inte har tillräckliga kunskaper inom ekonomi, så denna utbildning var bra, och jag vill lära mig ännu mer berättar Selmawit Tewelde, en av de som deltog i utbildningen”

De allra flesta har koll på vad internetbanken är och har med hjälp av tidigare utbildningar i projektet bra koll på hur de, med hjälp av sitt bankID, kan logga in och kontrollera sitt saldo. Att betala räkningar är för många lite klurigare. Många har tagit autogiro till hjälp, eller närstående, till exempel barn som hjälper till.

"I mitt hemland använder vi endast kontanter, så här i Sverige blir det svårt när det finns så många olika alternativ. Jag tycker också att det är svårt att förstå fakturorna. Det är svårt att läsa av hur mycket jag ska betala och vilket datum det ska vara betalt. Jag får ofta be mina barn eller andra personer om hjälp berättar Parigool Hosseini, som deltog i utbildningen."

Maja poängterar att det är viktigt att ha koll på sin ekonomi.

”Är man två vuxna i hushållet så är det väldigt bra att betala räkningarna tillsammans, så att båda parter har en chans att ha koll på ekonomin och vilka utgifter hushållet faktiskt har.”

Denna utbildning väcker intresse hos deltagarna, frågorna är många och diskussionerna intressanta och väsentliga. Att ha koll på sin ekonomi är lika viktigt som det kan vara svårt. Och Maja går igenom vad som kan hända om man inte betalar sina fakturor – men är också noga med vart man kan vända sig om man behöver hjälp.

Läs gärna mer om budget- och skuldrådgivning HÄR.

Har du koll på pengarna? Läs gärna mer på konsumentverkets sida HÄR

Loggor och slogan