”Vi som arbetsgivare har ingen möjlighet att tvinga våra medarbetare att vaccinera sig”

Med anledning av artikeln "Delade ut pris till länets bästa undersköterska – som inte vill ta covidvaccinet” som publicerades på Smålandspostens nyhetssajt på lördagen, meddelar nu vård- och omsorgsförvaltningen att alla medarbetare uppmanas att vaccinera sig mot covid-19, men att Tingsryds kommun inte har rätt att tvinga någon.

Vi tror att vaccin är ett viktigt medel för att på sikt bekämpa pandemin. Vi som arbetsgivare kan uppmana och informera, men vi kan inte tvinga medarbetare att vaccinera sig, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Martin Hansson.

Under onsdagen fick Mikaela Wiezell utmärkelsen Årets undersköterska i Kronobergs län. På fredagen uppmärksammades att Mikaela Wiezell valt att inte vaccinera sig. Martin Hansson menar att det är av största vikt att förhålla sig till den enskildes integritet och den lagstiftning som gäller i Sverige, vilken alltså inte medger att man kan tvinga någon att vaccinera sig.

Vi lägger heller inga värderingar i hur duktig någon är på sitt arbete, relaterat till om personen har tagit vaccinet eller inte. Vi är fortsatt mycket stolta över vår Primus Kim.