Sommar, sol och tid för en stunds avkoppling!

Så har vi passerat midsommar och sommarsolståndet även detta år! En kort tillbakablick visar en vårtermin där mycket blivit utfört och ett stort antal byggstenar lagts i bygget av en kommun där livet ska vara härligt! Våra skolungdomar har nu sprungit ut på sina sommarlov och även i kommunhuset går verksamheten ner i varv inför semestertider. Även vi politiker får en stunds grönbete!

Våra byggen går stadigt framåt och varje dag ser man att det händer något nytt. I kvarteret Örnen växer det nya äldreboendet stadigt fram. Landstinget har invigt etapp ett med den nya vårdcentralen och folktandvård mm. Nu rivs den gamla Kastanjebacken för att ge plats åt luft och ljus i etapp två av äldreboendet.  Både personal och besökare gläds åt de nya fräscha och ändamålsenliga lokalerna!

Den nya musikskolan har i dagarna fått sina fasader uppsatta. En spännande byggnad tar sin form. Inne i huset myllrar byggarna som i en myrstack och i konsertsalen har stolarna kommit på plats. Nu kan man verkligen se hur otroligt fint detta kommer att bli ! Vi planerar preliminärt att inviga byggnaden och konsertsalen under slutet av september. Konsertsalen har för övrigt efter en namntävling fått namnet Gibson Auditorium efter en världskänd tillverkare av musikinstrument som valt att stötta AMB. Gibson har bidragit med instrument såväl till musikskolan som till konsertsalen.

Mycket av vårens diskussioner har rört ekonomifrågor och många känslor har väckts kring behovet av att se om sitt hus och att göra besparingar i verksamheterna. Jag vill understryka att våra finanser är i bästa ordning men att vi får vara beredda på att de investeringar vi nu gör efter många års beslutsprocess innebär att vi måste ställa om för att ha förmågan att amortera av på detta under ett antal år framöver.  Vi vet också att vi i år inte kommer att få några extrapengar från AFA, de kommer inte att göra någon återbetalning av pensionspengar. I och med detta har vi en annan situation att hantera då vi inte längre kan täcka upp ett underskott i en nämnd med nya pengar utifrån.

I slutet på april kunde vi äntligen inviga kommunens nya Medborgarkontor! Kontoret är det yttre tecknet på att vi satt strålkastaren på servicen till våra invånare. Bakom kulisserna har även kommun-ledningsförvaltningen organiserats om för att bli ännu mer tydlig i det utåtriktade arbetet mot medborgarna, näringslivet och kultur- och föreningslivet.

Under vårterminen har jag genomfört ett antal mycket givande besök på våra skolor. Dackeskolans mellanstadium, Rävemålaskolan, Linnerydsskolan  och Väckelsångsskolan  har jag nu hunnit med. Jag har gått en ordentlig husesyn och fått träffa både lärarna och eleverna. Under höstterminen ska jag hälsa på i övriga skolor. Det är viktig och roligt att få göra ett nedslag i verkligheten och få en egen bild av hur det ser ut och hur man arbetar i de olika verksamheterna.

De har säkert inte heller undgått någon som läser tidningarna att kommunen gör starka satsningar på våra ungdomar. Genom en insats från kommunstyrelsen har Väckelsångs fritidsgård fått möjlighet att köra vidare nästa läsår. Ett motivationsprojekt har också sjösatts för att stötta ungdomar i riskzonen och motivera dessa till att fullfölja sin skolgång med godkända betyg som en bra bas för vuxenlivet. Detta är två projekt som jag personligen lagt mycket engagemang i tillsammans med andra politiker och jag tror att vi nu kan erbjuda både fritidsaktiviteter och ett mycket bra stöd våra ungdomar. Att lösa frågan om fritidgård i Tingsryd är den sista pusselbiten som jag vill hitta en möjlighet att få på plats framöver.

Arbetet med en ny Överskiktsplan för Tingsryd, som påbörjades officiellt under hösten 2013, rullar vidare. Det är mycket snart dags att redovisa ett förslag till den nya planen och gå ut på samråd till medborgarna. Ta chansen att tycka till då! Det är ju vi tillsammans som bygger vår kommun.

Jag vill också berätta att vi även i år blivit fler invånare i Tingsryds kommun. Från januari till maj har vi ökat med tre invånare totalt tack vare att inflyttningen under perioden är större än födelsenettot. Fantastiskt roligt och ett konkret resultat av det målmedvetna arbetet med visioner och strategier för att öka kommunens attraktivitet och att skapa en positiv bild av kommunen.  Vår utmaning är nu att få igång byggandet av nya bostäder i de orter där bostadsköerna växer. Att möta denna ökade efterfrågan på bostäder är dock inte bara en utmaning för kommunen utan även för våra privata fastighetsägare.

Och visst är det så. Vi har mycket att vara stolta över i vår kommun. Vi har många pärlor att lyfta fram och som kan utvecklas ytterligare. Några av dessa är våra besöksmål som Korrö och Kurrebo för att nämna några. Ta dig tiden i sommar att göra lite utflykter även inom kommunen och se lite av det som finns hemmavid. Om så många utifrån väljer att turista i Tingsryds kommun ska vi ju också njuta av det vi har, eller hur J

Jag vill avrunda med att önska alla invånare i Tingsryds kommun samt alla våra medarbetare i kommunala verksamheter EN RIKTIGT HÄRLIG SOMMAR ! Ta vara på sommaren och njut av ledigheterna så ses vi för nya tag i höst!

 

Vänligaste hälsningar mitt i arbetet från

Patrick