Tingsryds kommun motverkar ensamhet bland seniorer med Träffpunkten
Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som måste brytas. Genom nystartade Träffpunkten för seniorer vill Tingsryds kommun bidra till att färre seniorer i kommunen känner sig ensamma.
Var fjärde person besväras av ensamhet och isolering. Störst är känslan bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Förra året inledde regeringen därför en treårig gemenskapssatsning för att motverka ofrivillig ensamhet och isolering. Satsningen ska pågå mellan åren 2023 och 2025 och beräknas totalt uppgå till 300 miljoner kronor.
Tingsryds kommun vill bidra till att den ofrivilliga ensamheten bland äldre minskas. Den 1 september startade därför Träffpunkten, där träffpunkter i kommunens samtliga sju kommundelar ska bidra till fler naturliga möten och större gemenskap.
I projektet arbetar Ylva Andersson som projektsamordnare tillsammans med aktivitetssamordnare Åsa Fyhr och Mathilda Hedvall.
Vårt mål är att bryta ensamheten för den här gruppen. Det ska finnas naturliga platser att träffas på, säger Ylva Andersson.
I alla sju kommundelar kommer en bänk att placeras utomhus tillsammans med Träffpunktens gula skylt. Det ska bli en symbol för mötet bland äldre och förhoppningen är att den ska fungera som en naturlig träffpunkt framöver.
Vi hoppas att man kanske ska samlas där för att sedan gå vidare på en promenad eller en aktivitet och framåt vårkanten tar man kanske med sig en kopp kaffe dit och träffas.
Mathilda Hedvall har lång erfarenhet som undersköterska inom äldreomsorgen. Rollen som aktivitetssamordnare är att styra upp aktiviteter och möta de äldre i vardagen på olika sätt. Mathilda Hedvall kläckte till exempel idén om en matlagningskurs för män. Intresset blev så stort att hon fick utöka från tilltänkta en kurs till två. De har också bjudit in till olika platsbesök, på Tingsrydstravet och Lions till exempel, och på kommande schema finns både dans, musik, filmvisning och föreläsningar. En del aktiviteter hålls tillsammans med föreningar och de ansvariga för Träffpunkten menar att satsningen ska fungera som ett komplement till det som arrangeras i kommunen redan i dag.
Det är väldigt roligt på jobbet och jag får göra sådant som jag älskar, träffa våra seniorer och göra dem glada, säger Mathilda Hedvall.
De upplever att satsningen är något som behövs för gruppen äldre i kommunen. Förhoppningen är att det ska finnas möjlighet att fortsätta arbetet med Träffpunkten även efter att regeringens projekt är slutfört.
Månadsbladet över aktiviteter som arrangeras av Tingsryds kommun, pensionärsföreningar, kyrka, seniorträffar och andra föreningar sammanställs månadsvis och publiceras på hemsidan www.tingsryd.se.