Information om händelser och incidenter relaterade till brott och trygghet

Information om händelser och incidenter relaterade till brott och trygghet

Som ett led i att göra Tingsryds kommun till en tryggare och säkrare plats att leva, bo och verka på, så har Tingsryds kommun i samarbete med Polisen Tingsryd tagit fram denna sida där medborgare i Tingsryds kommun kan inhämta och få information och upplysning om incidenter och händelser kopplade eller relaterade till att öka tryggheten i kommunen.

Tillsammans och i samverkan på olika plan kan vi hjälpas åt att säkerställa att den faktiska tryggheten ökar och att känslan av otrygghet minskar.

På denna sida kan man få information om bedrägerier riktade mot medborgare, till exempel försök att stjäla pengar på bankkonton genom att lura till sig inloggningar via bank-id. Man får information om oseriösa försäljare eller personer som utger sig för att representera kommunen och har uppdrag att putsa fönster mot ersättning.

Ni som medborgare hittar också länkar till polisen hemsida där man på ett enkelt sätt kan tipsa om situationer eller händelser som man råkat ut för och vill informera om utan att behöva sitta i telefonkö.

På Polismyndighetens hemsida kan du läsa om vad du kan tänka på när du får besök av okända personer.

  • Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Mer info på Polismyndighetens hemsida.

För tips som inte gäller pågående brott, eller en akut situation, kan du snabbt och enkelt tipsa polisen via webben: Tipsa via webben

Kom ihåg att det är av största värde för att skapa en säker och trygg kommun att ni anmäler brott och att ni tipsar om händelser eller incidenter som kan ledas till brott och otrygghet.

Tillsammans kommer då all information som inkommer till polisen och kommunen över tid leda till att vi i mycket större utsträckning kan eliminera och förhindra att människor blir utsatta för brott och därigenom minskar vi samtidigt känslan av otrygghet.

Händelser och incidenter

14 december 2023

Bluffsamtal om sotning

Det har kommit till kommunens kännedom att det förekommer samtal till våra invånare om att ett företag vill boka tid för att komma och rengöra IM-kanalen till deras köksfläkt. De uppger att detta är på uppdrag av kommunen eller sotningsdistriktet. Sotningsdistriktet uppger att samtalen inte kommer från dem. Samtalen kommer inte heller från Tingsryds kommun. Rengöring av dessa IM-kanaler är något som sotningsdistriktet alltid gör själva, de anlitar inget externt bolag för detta. Och de gör det endast efter beställning av fastighetsägaren.

Vi uppmanar alla att vara försiktiga och göra en ordentlig bakgrundskoll av företaget du köper en tjänst av, och släpp inte in personer i ditt hem om du känner dig osäker.

21 juli 2023

ID-kort stulna från Tingsryds kommun

Efter ett inbrott i förra veckan så saknas tre ID-brickor som används av personalen. Brickorna är plastkort med Tingsryds kommuns logga som visar bild, namn, titel och arbetsplats. Det är ID-brickor avseende personal på Solängen och i Ryds Hemtjänst som saknas. Stölden är polisanmäld men brickorna är ännu inte återfunna.

Om du som omsorgstagare eller äldre är osäker på att personen som besöker dig verkligen är från Tingsryds kommun, ta då en kontakt med Tingsryds kommuns medborgarkontor på telefon 0477-441 00. Släpp inte in personen i din bostad.

18 juni 2023

Utger sig från att vara från kommunen

Det har kommit till kommunens kännedom att kommuninvånare fått besök av en man som påstår att han kommer från Tingsryds kommun och erbjuder tjänster såsom att genomföra kontroller av exempelvis köksfläkten.

Några sådana besök eller tjänster utförs inte på uppdrag av Tingsryds kommun.

Vi uppmanar alla att vara försiktiga. Gör alltid en bakgrundskoll innan du släpper in någon i ditt hem.

11 juni 2023

Flera äldre personer har utsatts för stölder 

De senaste veckorna har flera personer blivit bestulna på pengar i sina hem i Tingsryds kommun. En okänd person har knackat eller ringt på hos äldre personer och bett om vatten till sin överhettade bil. När hjälparen har hämtat vatten har personen väntat i hallen/vid entrén och då stulit pengar ur väskor, fickor och plånböcker.

Tingsryds kommun och polisen ber er vara vaksamma på detta tillvägagångssätt och att inte släppa in någon okänd person i hemmet.

Meddela eller tipsa polisen om ni ser eller hör något eller om det är så att ni faktiskt har fått påringning av någon person som bett om hjälp. Signalement eller liknande på en eventuell gärningsperson tages tacksamt emot av polisen. Ring 114 14 eller tipsa via webben: Tipsa polisen via webben | Polismyndigheten

Ring alltid 112 vid akuta ärenden. Det kan till exempel handla om att du ser någon som håller på att begå ett brott.

11 juni 2023

Upprepad skadegörelse på Urshultsskolan 

Sedan slutet på maj månad har Urshultsskolan utsatts vid upprepade tillfällen för skadegörelse. Fönsterrutor har slagits sönder, avspärrningsstaket har rivits ner vid byggarbetsplatsen och inventarier har välts omkull på skolgården. Denna typ av incidenter skapar stor otrygghet hos de boende i närområdet.

Tingsryds kommun och polisen ber allmänheten att tipsa om ni har sett eller hört något som kan leda till att vi får ett slut på denna förstörelse som kostar pengar och som hindrar barn och ungdomar från att använda skolgården under sommarlovet på ett positivt sätt.

Ring 114 14 eller tipsa via webben: Tipsa polisen via webben | Polismyndigheten. Ring alltid 112 vid akuta ärenden. Det kan till exempel handla om att du ser någon som håller på att begå ett brott.

22 maj 2023

Fönsterputsare utgav sig att vara från Tingsryds kommun

Det har kommit till kommunens kännedom att en omsorgstagare i kommunen fått besök av en fönsterputsare som utgav sig att vara från Tingsryds kommun, vilket personen inte var. Tingsryds kommun meddelar alltid i god tid när besök sker, vem som kommer och personen ska kunna legitimera sig vid besöket.

Sidansvarig: Kansliavdelningen

Senast uppdaterad: 2023-12-14