Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. På den här sidan har vi samlat information från svenska myndigheter om vad vi vet just nu. Här finns även tips om vad man kan göra för att hantera oro, aktiviteter med mera.

Kronoberg Fast Care är ett projekt för dig som kommit från Ukraina enligt massflyktsdirektivet. I projektet kan du få stöd på vägen att hitta arbete, att må bra och att klara dig i samhället.

Fast Care - Kom in erbjuder:

Matcha mot företag

Din koordinator matchar dig mot företag och visar hur du kan söka arbete. Projektet förenklar också för företagen att kunna anställa ukrainare.

Friskvård

För att du ska må så bra som möjlighet erbjuder projektet bland annat sociala aktiviteter, hälsoskola, samtalsgrupp kring psykologisk balans och möjlighet till fysisk aktivitet.

Samhällsinformation

För att du på egen hand ska klara dig i det svenska samhället ger vi kunskap i samhällsinformation. Du kommer också kunna vända dig till våra ukrainska samhällsvägledare på Medborgarkontoret. Detta gäller alla deltagare i projektet, oavsett vilken kommun du bor i.

Busskort

Möjlighet finns till busskort förutsatt att du följer planeringen med din koordinator.

Kontakta oss

Anmälan till och kontakt med projektet sker genom mejl till fastcare@vaxjo.se.

Undervisning i svenska

I Tingsryds kommuner erbjuds undervisning i SFI (svenska för invandrare) och svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå av vuxenutbildning i mån av plats i undervisningsgrupperna. Kontakta vuxenutbildningen om du vill ansöka om undervisning i svenska.

Här finns information om projektet på ukrainska:

Fast Care - Kom In - Växjö kommun (vaxjo.se)

Fast Care - Kom In finns i alla kommuner i Kronobergs län samt Emmaboda och Nybro i Kalmar län Fast Care - Kom In är ett projekt finansierat av Europeiska Socialfonden ESF.

Logga europeiska socialfonden

Tingsryds kommun har ett informationsmaterial för flyktingar från Ukraina. Broschyren finns på ukrainska och svenska. Här finns exempelvis info om Tingsryds kommun, hur man söker vård och viktiga kontaktuppgifter.

På ukrainska:


På svenska:

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen

Senast uppdaterad: 2023-11-08