Kriget i Ukraina
Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. På den här sidan har vi samlat information från svenska myndigheter om vad vi vet just nu. Här finns även tips om vad man kan göra för att hantera oro, aktiviteter med mera.
Mottagningsnummer
Kommunen har nu ett telefonnummer dit flyktingar kan höra av sig om de behöver guidning och information. Mottagningsnumret är 072 889 24 02 och går att ringa måndag till fredag klockan 10-14. Det går även att mejla: mottagning.tingsryd@tingsryd.se
- Hit kan man ringa eller mejla om man har frågor om exempelvis asyl, sjukvård, skola och andra utbud i kommunen. Vi vill guida och hjälpa, säger Anna Pastoor, integrationssamordnare på Tingsryds kommun.
Tingsryds kommun har ett informationsmaterial för flyktingar från Ukraina. Broschyren finns på ukrainska och svenska. Här finns exempelvis info om Tingsryds kommun, hur man söker vård och viktiga kontaktuppgifter. Om du vill ta del av broschyren i tryckt format kan man mejla mottagning.tingsryd@tingsryd.se
På ukrainska:
På svenska:
Information in English
Vad kan jag som privatperson göra?
MSB
Alla som bor i Sverige kan bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet. Sprid inte falska rykten, se över din hemberedskap eller engagera dig på olika sätt. Mer information: MSB
Migrationsverket
Migrationsverket har just nu inte möjlighet att förmedla privatpersoners bostäder. Deras kontaktcenter och servicecenter behöver lägga sina resurserna på att hjälpa de som behöver ansöka om tillstånd. För närvarande behövs inte fler privata boenden tas i anspråk. Migrationsverket menar att de har kontroll över boendesituationen. Det som just nu behövs är fler evakueringsboenden, där ett större antal personer kan inhysas.
Om du är fastighetsägare och vill delta i en upphandling kan du läsa mer på följande sidor på Migrationsverkets hemsida:
Hyr ut fastighet till Migrationsverket
Hyr ut lägenheter till Migrationsverket
Frågor och svar om upphandling av bostäder
Nätverk för frivilliga föreningar och organisationer
Tingsryds kommun samarbetar med Röda korset, Lions, Svenska kyrkan och Söderportskyrkan. Nätverket träffas och samarbetar. Tingsryds kommun samordnar träffarna.
Är du engagerad i förening- eller ideell organisation och vill stötta, kontakta integrationssamordnare Anna Pastoor på telefon 0477-442 65 eller anna.pastoor@tingsryd.se
Kronoberg tillsammans
Hit kan du vända dig för enskilda individers räkning, till exempel när det gäller sociala aktiviteter. Det finns aktiviteter som är till för alla som är nya i Sverige och i Kronoberg. Kronoberg tillsammans kommer att publicera information om särskilda aktiviteter som erbjuds för personer från Ukraina på sin webbplats.
Här publiceras också vad alla kan hjälpa till med allteftersom sådan information kommer in.
Resor till Ukraina och att lämna Ukraina
Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ukraina och uppmanar alla svenskar att lämna landet.
Utrikesdepartementet avråder även från från alla resor till Ryssland.
- Samlad information om vad svenska regeringen gör med anledningen av läget i Ukraina
Den som försöker lämna Ukraina måste själv göra en säkerhetsbedömning utifrån var man befinner sig. I vissa fall kan det vara bättre att avvakta, stanna inomhus, följa hur situationen utvecklas och se hur möjligheterna att lämna landet ser ut.
Ukrainas luftrum är stängt och det går inte att lämna landet med flyg. Enligt uppgift fungerar tågtrafiken sporadiskt men bara i delar av landet.
Information gällande flyktingar från Ukraina
Information in English: For those coming from Ukraine
Information in russian: Для лиц, прибывших из Украины
Många människor flyr för sina liv från Ukraina. UNHCR, FN:s flyktingorgan, uppskattar att fler än fyra miljoner flyktingar kommer att söka sig till Ukrainas grannländer inom de närmsta månaderna. Massflyktsdirektivet har aktiverats i EU.
Tingsryds kommun arbetar aktivt för att alla de verksamheter som berörs av kriget i Ukraina ska vara redo att agera när läget kräver det. I samband med att kriget utbröt aktiverades kommunens krisorganisation. Utifrån lägesbilden just nu har nu krisorganisationen inaktiverats.
Inresa i Sverige utan visum
Ukrainska medborgare behöver inte visum för att besöka Sverige. Det betyder att en ukrainsk medborgare, som kan visa upp ett giltigt biometriskt pass. vid gränsen till Sverige, får stanna här utan visum i upp till 90 dagar. Personen behöver ha pengar för uppehälle och hemresa samt boende i Sverige ordnat för tiden hen ska stanna.
Om en akut situation och behov av hjälp uppstår, är det oftast kommunernas socialtjänst som kontaktas för så kallat nödfallsbistånd. Personer från Ukraina kan efter att den akuta situationen avhjälpts, hänvisas till Migrationsverket för att antingen söka uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller asyl.
Uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
Personer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Förutsättningarna är att personen:
- lämnade Ukraina från och med den 24 februari 2022
- är ukrainsk medborgare
- är varaktigt bosatt i Ukraina
- har skyddsstatus i Ukraina.
Ansökan om uppehållstillstånd görs hos Migrationsverket
Inom Kronobergs län är det Växjö – Servicecenter - Migrationsverket man ska vända sig till.
Fr.o.m. 2022-03-21 kan även ansökan göras digitalt via Migrationsverkets e-tjänst.
Krav för att använda e-tjänsten
- en mejladress
- en mobiltelefon
- en digital kopia (foto) på pass eller id-handlingar för alla vuxna personer som omfattas av din ansökan
Ny e-tjänst för dig som kommer till Sverige från Ukraina
Migrationsverket erbjuder boende, oftast så kallat anläggningsboende (ABO).En del personer har boende som de själva ordnat, så kallat eget boende (EBO). De är fortfarande inskrivna hos Migrationsverket, får dagersättning men ingen ersättning för boende.
Personer från Ukraina kommer att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som i första hand gäller ett år. Förlängning kan ske efter ett år. De kommer att ha uppehållstillstånd men kan inte folkbokföra sig. Staten ansvarar för boende och uppehälle. De kommer att ha rättigheter enligt samma regelverk som asylsökande, Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande med flera (LMA).
Tillståndet ger möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
Besked om uppehållstillstånd ska ges efter 48 timmar. Personen ifråga kommer att få ett uppehållskort, som används i kontakt med myndigheter och för utbetalning av dagersättning.
Rättigheter till ersättning gäller från dagen när ansökan lämnas, men innan en förordningsändring har genomförts är bistånd som betalas ut av kommun inte återsökningsbart. Hänvisning av person kan ske till Migrationsverket för praktisk hjälp.
Dagersättningar för individen, Migrationsverket
Ensamkommande barn (EKB) tas om hand på samma sätt som de barn som söker asyl. De anvisas till en kommun för bosättning enligt ordinarie system.
För närvarande erbjuder Region Kronoberg akut/grundläggande vård och vaccinationer för mässling och covid-19.
Asylsökande
Ukrainska medborgare har fortsatt möjlighet att ansöka om asyl i Sverige enligt den ordinarie asylprocessen. Ett beslut om asyl kan aldrig ges omedelbart. En ansökan behöver prövas individuellt.
Ansökan om asyl görs hos Migrationsverket. För personer i Kronobergs län är det Migrationsverkets ansökningskontor i Jägersro, Malmö personen ska vända sig till.
Ett uppehållstillstånd för en person som beviljas asyl är tidsbegränsat i tretton månader eller tre år. Information ska ges till gränspolisen att en person vill ansöka om asyl eller uppsöka ett av Migrationsverkets kontor för att ansöka om asyl där. Samma regler gäller personer från Ukraina som för alla som söker asyl i Sverige.
Skyddsrum
Många hör av sig till oss och har funderingar kring skyddsrum. Här har vi samlat information angående skyddsrum.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är de som ansvarar för skyddsrum i Sverige.
I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum. Skyddsrummen finns inrymda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter, och är utmärkta med en särskild skylt (se bild ovan). Här nedan kan du hitta mer info om skyddsrum.
- Frågor och svar om skyddsrum
Kontakt på MSB angående skyddsrumsfrågor
010-240 55 22
Oro och hjälp
Behöver jag vara orolig för krig i Sverige?
Försvarsmakten tror inte att det försämrade omvärldsläget kommer att leda till krig i Sverige nu. Den förstärkning av militär närvaro på Gotland som Försvarsmakten inledde i januari ska ses som en anpassning till säkerhetsläget och konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Läs mer om säkerhetsläget i Östersjön på Försvarsmaktens webbplats.
Hantera din egen och andras oro
Det är vanligt att bli orolig när vi dagligen möts av rubriker om det spända läget i vår omvärld. Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Det gäller både vuxna och barn.
- Läs mer om vad du kan göra när du är orolig och vilken hjälp du kan få från samhället på sidan Stöd vid oro.
- Läs om hur du som vuxen kan stötta och prata med barn som är oroliga för omvärldsläget på BRIS hemsida.
113 13 - det nationella informationsnumret
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser eller om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.
Hjälp i Tingsryds kommun
På Tingsryds kommuns hemsida listar vi även vilket stöd som finns i kommunen: Psykisk hälsa
Civilt försvar
Totalförsvaret består av civilt och militärt försvar. Länsstyrelsen är den högsta civila totalförsvarsmyndigheten inom länet. Tillsammans med Försvarsmakten samordnar de det civila och militära försvaret regionalt och vi anordnar även utbildningar och övningar.
Mer info: Civilt försvar
Om jodtabletter och strålning
Just nu är det många som har frågor om situationen i Tjernobyl i Ukraina och om man behöver jodtabletter här i Sverige. Ett utsläpp från en kärnkraftsolycka späds ut i atmosfären, och koncentrationen av radioaktiv jod blir därför låg på stora avstånd. Vid en eventuell händelse på ett kärnkraftverk i Ukraina är det inte motiverat att ta jodtabletter i Sverige. Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas på uppmaning av Länsstyrelsen.
Vid nedfall av radioaktiva ämnen från en kärnvapenexplosion är den viktigaste skyddsåtgärden att vistas i lokaler med gott skydd, till exempel skyddsrum.
- Frågor och svar hos Strålsäkerhetsmyndigheten med anledning av händelserna i Ukraina
- Frågor och svar om kärnvapen hos Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
Frivilliga insatser
Det finns flera frivilligorganisationer i landet som är beredda att göra insatser för samhället i en krissituation. Några exempel är Sveriges civilförsvarsförbund (SCF), Svenska lottakåren, Svenska Röda Korset, Frivilliga motorcykelkårernas riksförbund (FMCK), Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK), med flera.
Läs mer: Frivilla insatser
Hemberedskap
Preppa solidariskt
Vi alla är en del av Sveriges beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men hamstra inte. Det finns det ingen anledning till och det kan göra det svårare för andra. Preppa solidariskt. Många hör av sig just nu till MSB och frågar efter broschyren Om krisen eller kriget kommer. Den finns att ladda hem i pdf-format eller så kan du beställa hem den.
Var källkritisk och sprid inte rykten vidare
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
- Läs mer om hur du kan tänka källkritiskt.
- Läs mer om sociala medier i kriser.
Ukrainian passport or ID = a valid ticket for public transport in Kronobergs county
De som flyr från den ryska invasionen kan använda ditt giltiga ukrainska pass eller ID-kort som giltig biljett när du reser med kollektivtrafik i Kronobergs län.
- Gäller för resor med stads - och regionbuss samt Öresundståg och Krösatågen.
- Visa upp ditt giltiga pass eller ID för tågvärden eller bussföraren.
Information på ukrainska:
Український паспорт або ID-картка = дійсний квиток у громадському транспорті Крунуберга.
Ви можете вільно використовувати ваш паспорт або ID-картку громадянина України як дійсний квиток для поїздок у громадському транспорті Крунуберга.
- Є чинним для всіх послуг, які надає Länstrafiken Kronoberg, Öresundståg або Krösatågen, доки не повідомлять про зміну цього правила.
- Покажіть ваш український паспорт або ID-картку на квитковій касі або водію автобуса.
Information på engelska:
You are welcome to use your Ukrainian passport or identity card as a valid ticket when travelling by public transport in Kronobergs county.
- Valid for all public transport services provided by Länstrafiken Kronoberg, Öresundståg eller Krösatågen, until further notice.
- Show your Ukrainian passport or identity card to the train host or to the driver on a bus.
Information på ryska:
Паспорт или ID-карта гражданина Украины = действительный билет на общественный транспорт Крунуберга.
Вы можете свободно использовать ваш украинский паспорт или ID-карту как проездной билет на общественный транспорт Крунуберга.
- Это будет действовать для всех услуг, которые предоставляет Länstrafiken Kronoberg, Öresundståg или Krösatågen, пока не сообщат об обратном.
- Покажите ваш украинский паспорт или ID-карту возле билетной кассы или водителю автобуса.
More information: Länstrafiken Kronoberg
Söka vård i Sverige - To seek healthcare in Sweden
Flyktingar från Ukraina har rätt till en hälsoundersökning och vaccination mot covid-19.
För att boka tid, ring 0470-52 39 00 eller mejla samordning@kronoberg.se
Особи, які втекли з України, мають право на медичний огляд та вакцинацію проти covid-19.
Для запису на прийом телефонуйте 0470-52 39 00 або надсилайте листа електронною поштою на: samordning@kronoberg.se
Region Kronoberg har även tagit fram informationsblad på ukrainska och ryska:
Information: To seek healthcare in Sweden
Att ta med djur från Ukraina till Sverige - Bringing animals from Ukraine to Sweden
Bli god man eller familjehem
Tingsryds kommun har behov av familjehem och behovet kan komma att öka ytterligare. Anmäl ditt intresse om du kan ta emot ett ensamkommande barn eller ungdom i ditt hem. Här kan du läsa mer om hur du blir familjehem.
Det finns också behov av gode män för ensamkommande barn. Det handlar om barn som är under 18 år och har kommit till Sverige utan sina föräldrar eller någon annan ansvarig vuxen, och som inte har fått uppehållstillstånd.
Från 1 januari 2019 samordnas överförmyndarverksamheten för kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö i en gemensam organisation, Överförmyndarnämnden östra Kronoberg. Växjö kommun är värd för verksamheten.
Läs mer om vad det innebär att vara god man för ensamkommande barn.
Mer info
Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen
Senast uppdaterad: 2022-09-12
Om kommunen
- Kontakt
- Kommunens organisation
- Vision
- Kvalitetsarbete och utveckling
- Synpunkter och klagomål
- Tjänstegarantier
- Ekonomi
- Avgifter och taxor
- Konsumentrådgivning
- Integration
- Framtid Tingsryd
- Krisberedskap och säkerhet
- Krisberedskap
- Skydd och säkerhet
- Viktiga telefonnummer
- Länkar
- Stödtelefon mot extremism
- Corona: Detta gäller just nu
- Vädervarningar
- Kriget i Ukraina
- Offentlighet och sekretess
- Visselblåsning
- Kommunarkiv
- Behandling av personuppgifter
- Press- och informationsmaterial
- Tillgänglighet för tingsryd.se
- Tingsryds ambassadörer
- Stipendier och priser
- Vigsel
- Begravning