Vattensäkerhet
Varje år dör mer än 100 personer i Sverige i drunkningsolyckor. Man kan aldrig helt försäkra sig om att inte drabbas av en olycka om man skall åka ut på sjön i båt, om man ska bada eller om man ger sig ut på sjöisar vintertid. Däremot kan man förbereda sig genom att ha rätt utrustning och att vara medveten om hur man ska agera om det skulle hända en olycka.
Den kanske viktigaste faktorn för god vattensäkerhet är att kunna simma. SLS (Svenska Livräddningssällskapet) i samarbete med Skolverket har definierat simkunnighet på följandesätt:
Att kunna falla i vattnet och därefter kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter på rygg, samt att kunna bad-, båt- och isvett.
Något om vad som menas med bad-, båt- och isvett får du veta under vattensäkerhetstips.
En annan viktig faktor för god vattensäkerhet är att alltid använda flytväst när du ger dig ut på sjön i båt. Barn som fiskar från bryggor och intill stränder bör också bära flytväst. På Vattenpalatset Kaskad, Storgatan 90 B i Tingsryd, kan du kostnadsfritt få låna flytväst om du saknar en sådan och vid något tillfälle skall ut på sjön. Här kan du också få låna isdubbar om du skall ge dig ut på isen.
Sidansvarig: Kansliavdelningen
Senast uppdaterad: 2021-09-08