Feriearbete

Feriearbete

Allt du behöver veta för att feriearbeta i Tingsryds kommun

Feriearbete 2021

Alla ungdomar under 19 år som går ut nionde klass samt första och andra året på gymnasiet och som är folkbokförda i Tingsryds kommun kan söka. En förutsättning är att du söker jobbet inom angiven tid. Ansökningstiden är mellan 1/2 – 30/4.

Så här söker du feriearbete

Vi vill att alla söker via länken som finns HÄR. Uppstår det några problem eller om du behöver hjälp, kontakta Karin Holmström karin.holmstrom@tingsryd.se eller Johanna Chytraeus johanna.chytraeus@tingsryd.se.

Måste jag ha tidigare arbetslivserfarenheter?

Nej, inga tidigare arbetslivserfarenheter krävs.

Kan jag själv önska var jag vill arbeta?
Skriv minst två områden som du kan tänka dig att arbeta inom. Vi försöker tillgodose dina önskemål när platserna fördelas. Går du omvårdnadsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet har du förtur till att arbeta inom dessa områden.

Kan jag få önska vilken period jag ska arbeta?
Det finns tre perioder att välja på:

Period 1: vecka 24-26

Period 2: vecka 27-29

Period 3: vecka 30-32

Önska de perioder som du har möjlighet att arbeta. Vi kan inte garantera att du får just den perioden men vi försöker tillgodose ditt önskemål.

Jag har haft feriearbete tidigare i kommunen, kan jag söka igen?
Ja, det går bra om du har rätt ålder.

När behöver ni ett utdrag från belastningsregistret?
Det är obligatoriskt om du ska arbeta inom barnomsorg. Arbetsgivaren är skyldig att kontrollera om du är lämplig att arbeta med barn och unga. Belastningsregistret ska lämnas till arbetsplatsen oöppnat.

Hur gör jag för att beställa ett sådan utdrag?
Du beställer själv ett registerutdrag hos polismyndigheten. Var ute i god tid eftersom det tar minst två veckor att få registerutdraget hemskickat.

Erbjudande om feriearbete

När får jag veta om jag fått arbete?
Erbjudande om feriearbete skickas ut via e-post. Vi kontaktar dig på den e-postadress som du använde när du skickade in din ansökan. Senast den tredje maj ska du ha fått besked om plats. Du måste tacka ja till platsen inom angivet datum som står i meddelandet du fått, annars går platsen till annan sökande.

Om jag inte kan ta den erbjudna platsen
Om du av någon anledning inte kan ta det feriearbete du erbjudits, ska du meddela det så snart som möjligt till Karin Holmström på arbetsmarknadsavdelningen, karin.holmstrom@tingsryd.se.

Kan jag byta den perioden jag blivit erbjuden?
Du kan tyvärr inte byta arbetsveckor, bara tacka nej om du inte kan arbeta den perioden du har erbjudits feriearbete.

Lön

Du får timlön
Alla får 65 kronor i timmen inklusive semesterersättning, oavsett ålder.

Så här betalas lönen ut
Kommunens personalavdelning hanterar inga kontonummer. Lönen betalas ut via en utbetalningsavi eller till ditt personkonto på Swedbank om du har ett sådant. Du måste själv anmäla nytt eller ändrat lönekonto på Swedbanks hemsida oavsett i vilken bank du har ditt lönekonto. Följ länken och gör anmälan till Swedbanks kontoregister

Obs! Är du under 18 år måste dina föräldrar kontakta banken för anmälan av bankkontonumret till Swedbanks kontoregister.

När får jag min lön?
Lönen betalas ut i efterskott den 27:e varje månad. Exempel: Arbetad tid som rapporteras in i juni betalas ut 27:e juli, arbetad tid i juli betalas ut 27:e augusti och så vidare.

Behöver jag betala skatt?

Vi kommer att dra skatt om du inte fyller i Skatteverkets blankett (SKV 434): Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämnar in den till löneavdelningen i samband med att du tackar ja till ditt feriejobb alternativt när du lämnar ditt anställningsavtal/närvarorapport.

Om du kommer att tjäna mindre än 20 008 kronor under 2020 behöver du inte betala någon skatt under förutsättning att du är bosatt i Sverige hela året och lämnar in blanketten.

Vem kontaktar jag om jag får fel lön?
Kontakta personalavdelningen via kommunens medborgarkontor: 0477-44100.

Under feriearbetets gång

Vilka arbetsuppgifter har jag?
Du får information om dina arbetsuppgifter av din handledare på din arbetsplats.

Hur lång arbetsdag har jag?
Fyra timmar per dag med undantag för midsommarveckan, då arbetar du fem timmar per dag. Du arbetar totalt 60 timmar under en period.

Har jag någon lunch?
Eftersom arbetstiden är fyra timmar behöver du inte ta någon lunch. Vill du ta lunch så är den utanför arbetstiden och är obetald.

Hur rapporterar jag in min arbetade tid?
Dina arbetade timmar rapporterar du själv in via anställningsbeviset som du får hemskickat. Anställningsbeviset ska skrivas under av dig och din handledare eller chef. Anställningsbeviset skickas till personalavdelningen:

Tingsryds kommun, Personalavdelningen
Box 88
362 22 Tingsryd

Hur gör jag om jag blir sjuk?
Meddela alltid arbetsplatsen innan arbetsdagen börjar. Frånvaron rapporteras via ditt anställningsbevis.

Vad händer om jag missköter mitt arbete?
Ett feriearbete är en riktig anställning där arbetsplatsen förväntar sig att du gör dina arbetsuppgifter på samma villkor som andra medarbetare. Om du missköter ditt arbete kommer vi att kontakta dig för att veta vad det beror på. Om det inte sker någon förändring efter det avslutas din anställning och du får endast lön för de dagar du varit på arbetet.

Välkommen med din ansökan!

Sidansvarig: Personalavdelningen
Senast uppdaterad: 2021-02-03