Barnomsorg

Barnomsorg

Som feriearbetare inom barnomsorg deltar du i arbetet med förskole- eller fritidsbarn. Arbetsuppgifterna kan handla om att vara delaktig i barnens lek, berätta sagor, skapande aktiviteter och utevistelser. Du kommer även att få hjälpa till med vissa praktiska arbetsuppgifter så som till exempel städning och måltidsservering.

Tilde Axelsson Fröjdenlund feriearbetade inom barnomsorgen sommaren 2019 på fritids. Hon fick göra alltifrån att spela spel och leka med barnen till att fixa på skolgården.

När feriearbetade du?

Jag feriearbetade sommaren 2019 under veckorna 25-27.

Var fick du feriearbeta?

Under mina tre veckor på mitt feriearbete var jag på fritids i Tingsryd. Det var hos barn i lågstadieåldern som hade väldigt mycket energi.

Vad fick dig att söka feriejobb?

Det fanns många anledningar till att jag valde att söka feriejobb under sommarlovet. En anledning till att jag ville jobba var för att ha något att göra under sommarlovet. Jag gillar att ha saker att göra och det är skönt att veta vad man ska göra under dagen när man vaknar på morgonen.

Jag ville också lära mig mer om hur det är att arbeta med människor och testa på att jobba lite inför framtiden. Det är också en chans att se om just detta jobbet är något för dig eller om du vill göra något helt annat i framtiden. Slutligen är det ju alltid bra att tjäna pengar, vilket man gör när man feriejobbar.

Vad fick du göra under de veckorna som du feriearbetade?

Oj, det var himla mycket som vi gjorde. För det mesta var det väldigt mycket lek med barnen som gick på fritids. Spela fotboll, gunga, måla och spela pingis som exempel. Jag fick också hjälpa till att plocka i ordning vissa saker och fixa till skolgården med att exempelvis fylla i en stor orm med massa siffror som är en av alla aktiviteter som finns på deras skolgård. Vad vi gjorde berodde helt och hållet på hur många barn det var på fritids. Vissa dagar var det full rulle hela tiden, medan det vissa dagar fanns tid att sitta ner och prata med personalen. Jag tycker att det var bra att man fick göra massa olika saker, då man hela tiden lärde sig nya saker.

Vad lärde du dig? 

Dessa veckor var väldigt lärorika och man lärde sig något nytt varje dag. Bland annat fick jag en insyn om hur det är att jobba med barn, vilket kan vara både väldigt energikrävande, men också riktigt roligt. Jag lärde mig också att ta mer ansvar och agera vuxen när det uppstod konflikter mellan barn. En annan sak som var väldigt intressant var att se hur mycket barnen påverkas av vuxnas agerande i olika situationer och att man ofta gör likadant. Sedan fick jag också en påminnelse om hur mycket energi barn har. De blev aldrig trötta!

Varför tycker du att man som ungdom ska passa på att feriearbeta?

Att feriearbeta är en otroligt bra möjlighet att testa på hur det är att vara vuxen och ha ett arbete. Jag tror att det är bra att ungdomar lär sig att passa tider och får förståelse för vad som händer när man kommer försent eller så. Det är ett väldigt bra steg in i vuxenvärlden skulle jag vilja påstå. Jag tyckte också det var otroligt kul att socialisera mig med nya människor och man lärde sig väldigt mycket nytt på endast tre veckor. Får man chansen att feriearbeta tycker jag absolut att man ska ta den! Som jag sa tidigare är det också bra att tjäna pengar och kanske få sin första lön.

Var jobbar och/eller studerar du idag?

Jag går första året på Katedralskolans gymnasium i Växjö. I augusti började jag läsa naturprogrammet som jag kombinerar med friidrottsgymnasiet i Växjö, vilket innebar flytt till Växjö. En stor omställning, men väldigt kul.

Kommer du att söka feriearbete även i år? Varför?

Tanken är att jag kommer söka feriearbete i år. Jag har en del tävlingar inom friidrotten som pågår under sommaren, men det gäller att planera för att få ihop allt man vill göra. Men söka kan man alltid göra och känner man inte att det passar kan man tacka nej. Det kan vara bra att hitta på något på sommarlovet, tjäna pengar, vara social och kanske hitta sitt drömjobb.

 

Sidansvarig: Personalavdelningen
Senast uppdaterad: 2020-01-28