Val 2022

Val 2022

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun. Förtidsröstningen startar den 24 augusti. Här hittar du det du behöver veta om valet i Tingsryds kommun. Vi har också samlat annan viktig information som är bra att ha koll på när du ska rösta.

Var fjärde år är det val till riksdag, region och kommun och var femte år är det val till Europaparlamentet. Genomförandet av valen ansvarar Sveriges kommuner för. De ansvarar också för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Rösträtt

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer inför varje val automatiskt med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten. Röstlängden är en lista som innehåller alla som har rösträtt.

Rösträtt i riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Svenska medborgare som utvandrat måste alltså någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt vid val till kommun och region

Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige (landstingsfullmäktige) om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

Alla som har rösträtt får ett röstkort

Om du har rösträtt får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet skickas senast 18 dagar före valdagen.

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider.

När behöver du röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

I kommunen är det Valnämnden som administrerar de allmänna valen. Vilka som ingår i Valnämnden i Tingsryds kommun kan du se HÄR.

Sidansvarig: Kanslichef

Senast uppdaterad: 2022-06-30