God man

God man

Om god man

Överförmyndaren är politiskt tillsatt och har som uppgift att beskydda personer som inte själva kan ta till vara sin rätt, att drabbas av rättsförluster. För den som har behov av hjälp medverkar överförmyndaren till att god man, förvaltare eller förmyndare utses. I de flesta fall är det tingsrätten som bestämmer om god man ska utses. Överförmyndaren kontrollerar sedan att de utsedda personerna fullgör sina uppdrag på ett korrekt och bra sätt.

Läs mer om god man och överförmyndare under relaterat innehåll.

Vill du bli en god man

Just nu söker vi dig som vill bli god man i Tingsryd kommun. En god man är nyckelperson för någon som på olika sätt behöver stöd, det kan gälla ekonomi men också att fatta beslut som rör omvårdnad. Du blir spindeln i nätet i personens liv på så sätt att du gör upp en budget och håller kontakter med myndigheter och andra instanser i samhället.

Som god man gör du en viktig insats i en människas liv. I gengäld får du erfarenhet, blir bättre på vardagsjuridik, en viss ekonomisk ersättning för ditt uppdrag och ett riktigt gott samvete.

Från 1 januari 2019 samordnas överförmyndarverksamheten för kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Växjö i en gemensam organisation, Överförmyndarnämnden östra Kronoberg. Växjö kommun är värd för verksamheten. Läs mer om att bli god man och gör en intresseanmälan HÄR eller ring 0470-410 00.

Sidansvarig: Kansliavdelningen
Senast uppdaterad: 2021-02-01