Fritt val av hjälpmedel

Du som har ett långvarigt behov av hjälpmedel för att klara av din vardag, har möjlighet att få något som kallas för "fritt val av hjälpmedel". Det betyder att du äger ditt hjälpmedel själv stället för att låna det.
Det är en arbetsterapeut eller sjukgymnast som bedömer om du har behov av hjälpmedel. De bedömer också om du har tillräcklig kännedom och erfarenhet om din egen funktionsnedsättning för att kunna göra ett bra val av hjälpmedel. Du måste också kunna använda ditt hjälpmedel ändamålsenligt och utan risk för att skada dig själv eller andra.
Du får en rekvisition på ett bestämt belopp och en beskrivning av vilken funktion ditt hjälpmedel måste ha. Du lämnar rekvisitionen till butiken som sedan skickar en faktura till kommunen. Om hjälpmedlet kostar mer än det belopp som står på rekvisitionen, får du själv stå för merkostnaden. Kostar det mindre går det överskjutande beloppet tillbaka till kommunen. Därefter är det du som äger och ansvarar för hjälpmedlet.
När du köper hjälpmedel gäller konsumentköplagen. Det betyder att den som sålt eller tillverkat hjälpmedlet har ansvar för att åtgärda eventuella fel under garantitiden. Om ditt hjälpmedel behöver service och underhåll får du själv betala den kostnaden. För vissa avancerade hjälpmedel kan du få ekonomiskt stöd för service och underhåll. När du får din rekvisition får du också besked om du kommer att få pengar för service och underhåll av ditt hjälpmedel. Har du frågor kan du kontakta din arbetsterapeut eller sjukgymnast.
Under externa länkar finns mer information om hjälpmedel.
Roger Fransson visar en tröskelkil som ska underlätta att ta sig runt i sin bostad. En enkel regel gällande service och rekonditionering av hjälpmedel.
- Är den i sådant skick att jag kan lämna den till min närmaste vän, då kan jag lämna ut den, säger Roger Fransson, handläggare för bostadsanpassning och hjälpmedel.
Sidansvarig: Hälso- och sjukvårdschef
Senast uppdaterad: 2021-10-14