Dödsfall

Dödsfall

Människor kan dö av många olika anledningar och i olika åldrar. Hur du reagerar som anhörig beror på många saker till exempel vad du har för relation till personen eller på vilket sätt personen har dött. När någon du känner dör kan du behöva någon att prata med och få veta vad som händer med begravningen och den dödes hem.

På sidorna under externa länkar hittar du bland annat kunskap, råd, stöd och chattsidor som kan vara till hjälp för dig.

Barn och ungdomspsykiatriska kliniken i Växjö

Ibland kan ett samtal med rådgivning på telefon vara ett tillräckligt stöd. Om så inte är fallet bokar vi en tid för en mer omfattande telefonintervju. Det vanligaste sättet att komma i kontakt med oss är att någon i familjen ringer till vår mottagningssköterska i Växjö vardagar 07:30-16:00 på telefonnummer 0470-58 61 10 eller till växeln på telefonnummer 0470-58 80 00. Vid akuta ärenden ring 112.

Barn och ungdomshälsan

Mottagningen vänder sig till barn, unga och deras familjer som är i behov av stöd individuellt eller i grupp. Det kan röra sig om barn och unga som har sömnsvårigheter, oro eller som går igenom livskriser. Mottagningen tillhör Barn- och ungdomskliniken, men i uppdraget ingår också att stödja vårdcentraler.

Ungdomsmottagningen i Tingsryd

Kuratorn finns på ungdomsmottagningen ojämna veckor på måndagar. Det är drop-in mellan 14:00-17:00, men du kan också boka tid via barnmorskorna.
Telefon: 0477-79 48 96.
Telefontid: måndag-onsdag 08:15-09:45, torsdag 13:00-14:00.

Skolkuratorn eller skolsköterskan  på elevhälsan på din skola.

Prästen i din församling

Jourhavande präst

Jourhavande präst är en telefonlinje som är öppen för alla som behöver en medmänniska att prata med. Du når jourhavande präst via nödnumret 112. Den som svarar har tystnadsplikt. När du ringer Jourhavande präst får du prata med en präst ifrån Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning för att tjänstgöra i jouren. De som arbetar där har tystnadsplikt. Jourhavande präst är öppen varje dag mellan 21.00-06.00. Du ringer 112 och blir kopplad. Man behöver inte tillhöra Svenska kyrkan för att ringa. Tron på Gud är en självklarhet för dem som arbetar i jouren, men om du inte själv frågar efter det talar ni inte om Gud, läser bibeln eller ber böner under samtalet.

BRIS - Barnens rätt i samhället

På BRIS hemsida kan du hitta kunskap och information om sådana ämnen som vi tycker är viktiga. Där finns också en chatt och en stödmejl. Under kontakter hittar du telefonnummer till BRIS.

Tjejjouren - en samlingssida för alla Sveriges tjejjourer.

Animo

Ungdomsjouren Animo är en ideell organisation som riktar sig till ungdomar oberoende av kön eller sexuell läggning. Vi finns till för att stötta ungdomar via chatt, telefon och mail. Till oss kan du höra av dig med vad du än vill prata om, inga frågor är för stora eller små. Vi jourtjejer är inga experter eller professionella kuratorer, men vi vill gärna lyssna och peppa så gott vi kan. Vi kan också tipsa om bra ställen att vända sig till. Du kan prata med oss på tisdagar och torsdagar 18:00-21:00. Då går det bra att höra av sig via chatt på hemsidan och mejl, vi finns också på Facebooksidan Ungdomsjouren Animo.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour som barn och ungdomar upp till 25 år kan vända sig till för att snacka om precis vad som helst. Chatten drivs av Röda korsets ungdomsförbund.

Killfrågor

Glad eller ledsen? Funderar du över någonting eller vill du bara prata med någon? Välkommen till killfrågor.se, sajten för dig som är eller känner dig som kille! Chatten är öppen på måndagar, onsdagar och torsdagar mellan 18:00-20:00. Resten av tiden går det bra att mejla och få svar inom en vecka. De som svarar på chatten och mejlen kallas för pratkompisar. De är vuxna volontärer, både män och kvinnor, som är utbildade i att förstå hur killar har det. De är bra på att ge stöd genom att lyssna och uppmuntra till att tänka om och fundera i nya banor. På Killfrågor kan du känna dig trygg, du är alltid anonym och bestämmer själv vad du vill chatta eller mejla om. Alla våra pratkompisar har avgett tystnadslöfte.

Sidansvarig: Områdeschef IFO barn och familj

Senast uppdaterad: 2022-03-24