Hedersrelaterat våld

Hedersrelaterat våld

”Du har rätt att själv välja ditt liv! Ingen annan kan bestämma till exempel vem du ska älska eller hur du ska leva ditt liv. Dina rättigheter handlar om dina behov, inte om din familjs eller släkts. Du har rätt att själv välja vem du ska älska och vem du ska ha sex med – oavsett kön! Du har rätt att inte bli kränkt och att tycka, tänka, se ut och känna som du själv vill. Din kropp och din sexualitet tillhör dig och ingen annan har rätt att ta på dig utan din tillåtelse". 

Att vara utsatt för hedersrelaterat hot eller våld kan drabba både tjejer och killar. Du kan vända dig till kommunens individ- och familjeomsorg, där kan du träffa en socialsekreterare utan att dina föräldrar får veta det eller så kan du ringa anonymt. Under kontakter hittar du telefonnummer till individ- och familjeomsorgen.

Du kan kontakta polisen för att få stöd och hjälp när du blivit utsatt för ett hedersrelaterat brott. Uppsök närmaste polisstation eller ring 114 14. Är det akut ring 112. Polisen tar upp en anmälan, men kan även svara på frågor och hänvisa dig vidare till andra myndigheter och hjälporganisationer. Polisen gör vanligtvis en hot- och riskbedömning och kan vid behov hjälpa dig med olika former av skydd, till exempel överfallslarm.

Den ideella organisationen Terrafem arbetar med både köns-och etnicitetsperspektiv. Här kan kvinnor få råd och stöd på 44 olika språk. Terrafem driver även en juristjour och erbjuder tjejhusboende och stödlägenheter. Numret till Terrafems jourtelefon är 020-52 10 10.

Kvinnojouren Somayah har mer än 10 års erfarenhet av att särskilt möta kvinnor med utländsk härkomst och kvinnor med muslimsk bakgrund. Du når dem på jourtelefon 020-81 82 83.

Känner du att du blir kränkt och förtyckt varje gång du försöker diskutera det här med dina föräldrar? Då kan du vända dig till Linnamottagningen. Linnamottagningen är en jourtelefon för ungdomar, deras telefonnummer är 020-40 70 40.

TRIS är en organisation som arbetar förebyggande med hedersrelaterat förtryck och våld. Jourverksamheten vänder sig till alla i landet som är i behov av råd och stöd. Deras jourtelefon når du vardagar kl.08.00-18.00 på telefonnummer 0477-40 66 00.

Hos UKV får man möjlighet till krisbearbetning och praktisk hjälp. Du kan också ha möjlighet att stanna där till livet återgår till någorlunda normalt tillstånd igen, och kanske rentav hitta en nystart i livet. Deras telefonnummer är 08-652 99 98.

På sidorna under externa länkar hittar du mer kunskap, råd, stöd och chattsidor som kan vara till hjälp för dig.

Sidansvarig: Områdeschef IFO barn och familj

Senast uppdaterad: 2022-03-24