Alla kök i Tingsryds kommun är kravcertifierade

Nu är alla kök i Tingsryds kommun KRAV-certifierade. – Certifieringen är ett viktigt verktyg för att utveckla hela verksamheten, säger Jens Vikingsson, kostchef i Tingsryds kommun.

Krav-certifieringen innebär att 25 procent av alla livsmedel är ekologiska, av dem ska minst hälften vara KRAV-märkta. I dagsläget använder vi 44 procent ekologiskt.

- Certifieringen hjälper oss att tala om för våra gäster och deras anhöriga att ”här står vi för hållbar mat”. Samtidigt framhåller vi att vi har 100 procent svenskt kött och fågel, och att vi lagar maten från grunden. Vi har extremt lite hel- och halvfabrikat, säger Jens Vikingsson.

Certifieringen är ett kvalitetsverktyg i arbetet med ekologisk mat, men också när det handlar om sådant som förpackningar och att minimera gifterna i rengöringsmedlen.

- Det tydliggör hållbarhetsarbetet i kommunen och jag tror att det kan leda till att fler kan välja Tingsryd som boendekommun om man står inför ett val.

Vilka fördelar har Tingsryds kommun fått genom KRAV-certifieringen?

- Vi har kunnat tydliggöra att vi satsar på hållbar mat och hög råvarukvalitet gentemot våra gäster. KRAV-certifieringen har också lett till att kockarna har blivit mer engagerade i de här frågorna – de är stolta över att kunna bidra till att driva samhällsutvecklingen framåt. Certifieringen är ett viktigt verktyg för att utveckla hela verksamheten, säger Jens Vikingsson.