Nyinvigning av Stationshuset

Projektet Kvinnor kan i Tingsryd visade att de kunde under invigningen av Arbete och lärandes nya lokaler i Stationshuset vid Tingsryds terminal den 5 september.

Det bjöds på mat från bland annat Eritrea och Syrien till de cirka 100 som kommit till invigningen. Tillsammans hade kvinnorna lagat maten som bestod av kycklingklubbor med Eritreansk kryddning, minipizzor, kobeh, domar och mycket annat som det bjöds på.

  • Jag tränar på att prata svenska när vi lagar mat, säger Saraa Khaldoun från Syrien. Här på arbete- och lärande hjälper de oss med jobb, utbildning och praktik, tillägger hon.

Hon har nyligen fått praktik på en förskola i Urshult och är glad för det.

Monica Ericsson, Tingsryds egen berättare som ofta medverkar på Berättarfestivalen i Ljungby, relaterade verksamheten som kommer att bedrivas i stationshuset, med att många människor passerat i byggnaden genom åren, både från när och fjärran.

Band som knöts

Invigningstalade gjorde arbete- och lärandeutskottets ordförande, Magnus Carlberg (S), som hävdar att det blir ett lyft både för stationsområdet och kommunens fortsatta arbete med sysselsättning och integration.

I stället för att klippa ett band, knöts ett band. Vilket är mer i linje med den anda som ska prägla Stationshuset i Tingsryd där enheten för arbetsmarknad och integration nu finns.

Bilder från invigningen

Louise Holm är enhetschef för arbetsmarknad och integration och har nu stationshuset som sin arbetsplats. "Vi är jätteglada för att vi får möjlighet att driva och utveckla våra verksamheter i en lokal som stationshuset. Vi tror att det centrala läget kan bli en naturlig knytpunkt för integration och möten mellan nya och gamla Tingsrydsbor."

Invigningstal av Magnus Carlberg (S), ordförande i utskottet för arbete och lärande.

Mikael Jeansson, kommunstyrelsen ordförande och näringslivsutvecklare Eddie Hansson.

Hadeel Sandid, språkstöd, Lisa Edlund, Kvinnor kan, Louise Holm, enhetschef arbete och integration och Anna Pastoor, integrationssamordnare.

Rebecca Elmforsen, chef för arbete och lärande.

Gästerna bjöds på spännande världsmat.

Sammanträdesrum på övervåningen

Fakta om verksamheten

Arbetsmarknadsenheten riktar sig till personer som behöver stöd i sin process mot arbete, studier eller annan ersättning. Vi arbetar bland annat med arbetsprövning och arbetsträning, vägledning, coachning, möten och utbildning i grupp. Vi finns i två lokaler, Stationshuset och Strömgatan 7.  I Stationshuset kommer vi främst arbeta med gruppmöten och individuell vägledning.

Integrationsenhetens uppdrag är att få nya kommuninvånare att känna sig delaktiga i vårt gemensamma samhälle. Vi hjälper flyktingar och nyanlända på plats i vår kommun. Vi erbjuder utbildning och vägledning genom utbildningsplikten,  en insats som riktar sig till personer som läser SFI och behöver komplettera sina studier med utbildning i till exempel arbetsmarknadskunskap och samhällskunskap samt individuell coachning. I Stationshuset kommer vi också öppna en ny mötesplats på onsdagar mellan 9.00 och 15.00, där vi finns tillgängliga för de som behöver stöd i att till exempel navigera bland olika myndighetskontakter eller vill ställa frågor om sin nya hemkommun.

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen
Senast uppdaterad: 2019-09-09