Flytta till Tingsryd!

Flytta till Tingsryd!

Tingsryds kommun har 12 451 invånare (2017)  och är en landsbygdskommun med flera mindre orter; Tingsryd, Urshult, Konga, Väckelsång, Ryd, Linneryd och Rävemåla. I Tingsryds kommun har man nära till naturen och ändå tillgång till service på nära avstånd, så välkommen att flytta till landet!

Skog, vatten, ängar och åkrar kryddar jämt fördelat Tingsryds kommun. Många upplever det som att de befinner sig i "det riktiga Småland". Röda stugor, trolska slingriga småvägar och vackra stenmurar är vardag för många kommuninvånare. Engagemanget, tron på att "det ska gå" och kärleken till hembygden är typiskt för Tingsryd.

Det finns mycket att se och uppleva i kommunen. För naturälskare är kommunen ett eldorado. Fiskesjöar, cykel- och vandringsleder och naturreservat för att nämna några exempel. Under 2018 invigdes nationalparken Åsnen och det är ett rekreationsområde för många.

Kommunikationer
Det är lätt att ta sig till andra kommuner, till andra länder och världsdelar med Tingsryd som utgångspunkt. Det är drygt fyra mil till Ronneby, Karlshamn och Växjö och det finns goda bussförbindelser med dessa och flera andra orter. Läs mer på: Länstrafiken Kronoberg, Kalmar Länstrafik och Blekingetrafiken.

I Bräkne-Hoby i Blekinge kan du parkera gratis när du tar tåget till Köpenhamn och Kastrup. En annan tågstation är Växjö Resecentrum. Flygplatser finns i Ronneby Airport och Växjö Småland Airport.

Bostäder

I kommunen finns flera olika alternativ till boende. Läs mer på ”Boende & miljö”.

Det finns lediga tomter på flera orter i kommunen. Ofta till ett betydligt lägre pris än Kronoberg och Blekinges centralorter. Här får du lugnet och servicen.

Företagande

Tingsryd är en kommun som har ett mycket högt antal företagare enligt Svenskt Näringslivs mätning. 15,1 % av befolkningen driver ett registrerat företag eller sitter i en bolagsstyrelse vid undersökningen som gjordes 2016. Det är högst i Kronobergs län. Läs mer om placeringen här.

Tingsryds kommuns utvecklingsavdelning är en väg in för dig som funderar på att driva företag i Tingsryd.
Kontakta oss på naringsliv@tingsryd.se, eller ring näringslivsutvecklarna, kontaktuppgifterna hittar du under fliken Kontakt.

Skolor

I kommunen finns allt från förskolor till gymnasieskolor.
Du hittar information om de kommunala skolorna på ”Barn & utbildning”.

Utöver det har vi även friskolor i kommunen och dem kan du läsa om här:

- Academy of music and business

- Rävemåla friskola

- Idekulla skola

Föreningsliv och fritidsaktiviteter

Tingsryd har ett rikt och aktivt föreningsliv med ett brett utbud. Välkommen att ta del av det. Läs mer här!

Tingsryds Konst- och hembygdsrunda har blivit ett begrepp och besöks av tusentals varje år.

Flera orter

Tingsryds kommun består av sju samhällen där centralorten Tingsryd är störst med cirka 3 000 invånare. Varje samhälle har sin prägel och invånarna är engagerade i sin hembygd.

 • Ryd: cirka 1 500 invånare
 • Väckelsång: cirka 1 000 invånare
 • Urshult: cirka 1 000 invånare
 • Konga: cirka 500 invånare
 • Linneryd: cirka 500 invånare
 • Rävemåla: cirka 305 invånare

Inflyttarservice

Tingsryd behöver fler kommuninvånare och vi vill ta tillvara på den kraft som finns hos alla som flyttar till vår kommun. Som ny i Tingsryd, eller kanske nygammal återvändare, kan man behöva hjälp att hitta rätt.

Kontakta kommunens medborgarkontor på 0477-441 00 för att få hjälp med följande service:

 • Få en allmän rådgivning
 • Förmedla till rätt personer inom kommunens olika verksamheter
 • Kontakter till möjliga arbetsgivare
 • Förmedling till vår näringslivsutvecklare, rådgivning för att starta eget
 • Förmedling till det ideella föreningslivet
 • Möjlighet att delta på träffar för nyinflyttade
Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen
Senast uppdaterad: 2019-10-31