Friluftslivets år

Friluftslivets år 2021

Upptäck allt det vackra som finns i närheten av oss! Naturen är viktig för oss och under 2021 är det Friluftslivets år! Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Loggan för Friluftslivets år 2021 med texten: Luften är fri. Friluftslivets år 2021.

 

 

 

 

 

Under året kommer varje månad ha ett eget tema inom friluftsliv och vi vill att så många som möjligt från Tingsryds kommun tar del av vår vackra natur. Friluftslivet ska vara vardagsnära och lättillgängligt för oss! Tingsryds kommun kommer därför under årets alla månader att bjuda på tips och idéer på vad du själv, tillsammans med vänner och familj kan hitta på i naturen för att utöva friluftsliv.

Om ni via sociala medier vill sprida vad ni gör inom Friluftslivets år är det #luftenarfri och #friluftslivetsår2021 som gäller.

Läs mer på www.luftenarfri.nu

Har ni tankar och idéer till friluftslivets år 2021 är ni välkomna att höra av er till oss!

#luftenarfri #friluftslivetsår2021

Varje månad kommer det på denna sida tips på vad just du kan göra under friluftslivets år enligt månadens tema. Tipsen publiceras även på Tingsryds kommuns Facebooksida.

Månadens tips! 

Januari – invigning av friluftslivets år 2021

Har du hakat på trenden att kallbada? Eller är du nyfiken på hur det känns att bada i en sjö under årets kalla månader? Oavsett anledning, finns det många skäl att testa kallbad. Förutom de många hälsofördelarna, förlänger du badsäsongen samtidigt som du får en härlig naturupplevelse.

I år har Tingsryds kommun låtit bryggorna i Mårslycke i Tingsryd ligga kvar i sjön för att möjliggöra kallbad.

Är du nyfiken på att se mer om detta? Besök Facebookgruppen ”Kallbad Tingsryd”.

Kickstarta året med ett kallbad!
”Varmt välkomna!”

Kallbadplats i Mårslycke. Bryggan är täckt av snö och det ligger is över sjön.

Februari - ambassadör friluftsliv

Det allmänna intresset för fiske har under det senaste året ökat väldigt mycket, så även i vår kommun. Här finns mycket fiskevatten i form av sjöar och vattendrag. Mikael Jeansson som är kommunstyrelsens ordförande är också en ambassadör inom fisket i kommunen. Han vill att fler ska ge sig ut i naturen för att prova på fisket.

Fiska kan man göra på olika sätt och det som är speciellt under årets kalla månader är vinterfisket på is och i år hoppas vi på stadiga isar som lägger sig över sjöarna.
Vid isfiske är det väldigt viktigt att tänka på issäkerheten. Se till att kontrollera isens tjocklek, gå inte ut ensam och bär isdubbar. När sjöarna är fria från is kan fisket också utövas från sjökanten eller i båt.

visittingsryd.se finns en karta över samtliga fiskevatten. Där kan du läsa mer om respektive sjö, vad som gäller för fiskekort, vilka fiskar som finns och annan viktig information innan du ska ge dig ut för att fiska. Du hittar också anläggningar och företag som kan hjälpa dig med helhetslösningar för din fiskeaktivitet – båt, fiskekort och guide med ett samtal!

Att ge sig ut och fiska i en vik, i gnistrande solsken, med några minusgrader i luften och försöka fånga några mataborrar är livskvalité av stort mått. Frisk luft, dagsljus och lite rörelse bidrar alltid till en god folkhälsa! ” Säger Mikael Jeansson, som har ett stort intresse för fiske.

Mikael Jeansson sitter på en stol på isen och isfiskar.  Två personer isfiskar. Brasan är tänd på isen och de ska grilla korv.

Mars - friluftskompis

Var med och håll rent i vår natur och få chansen att vinna ett fint pris!
Nedskräpning är ett stort problem i samhället. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar - helt i onödan. När vi rör oss ute i vårt samhälle och i vår natur är det viktigt att vi tar hand om skräpet. Mindre skräp skapar en mer trivsam och trygg miljö. Det blir mindre skador och mer pengar över till annat.

Under mars månad vill vi uppmärksamma detta lite extra - ta saken i egna händer, bokstavligen!
Vi uppmanar dig som invånare i Tingsryds kommun att plocka upp det skräp du ser på marken där du går förbi.

Gör en god insats och plocka upp skräpet du ser och släng i närmsta soptunna.
Kanske vill du göra en större insats? Ta med dig en påse ut och samla allt skräp du ser längs din runda.

Vinn ett fint pris genom att visa oss det skräp du samlat ihop och maila en bild till kulturofritid@tingsryd.se.
Ett presentkort på Tingsryd handel till ett värde av 500 kronor kommer slumpmässigt att lottas ut till en av de som samlat ihop skräp och som mailat in en bild på detta till oss.

Nedskräpning är ett miljöproblem men just detta är något man kan göra något åt! Ingen kan göra allt - men alla kan göra något!

Skräpet du plockat får du gärna sortera på en återvinningsstation om du har möjlighet. Om det inte finns möjlighet att sortera får man göra sig av med skräpet på annat lämpligt sätt, till exempel ta hem och slänga det. Tänk på att inte fylla upp papperskorgar på torg och i parker, eftersom översvämmade papperskorgar skräpar ner.


 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen

Senast uppdaterad: 2021-03-02