Internationella matsvinnsdagen – 29 september

Idag uppmärksammar vi Internationella matsvinnsdagen, instiftad av FN för att sätta ljus på ett av våra största hållbarhetsproblem. Att fullt ätbar mat slängs i onödan.
I Sverige slängs i genomsnitt 33 kilo mat per person och år – varav 15 kilo hamnar i sopkorgen och 18 kilo hälls ut i vasken. Det är mat som kunde ha ätits, sparat pengar och minskat klimatpåverkan.
Livsmedelsverket lyfter dagen genom att presentera nya insikter om matsvinnet i Sverige och sprida kampanjmaterial med konkreta tips. Tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket genomförs aktiviteter inom ramen för regeringsuppdraget för minskat matsvinn.
Svenska hushåll är en viktig målgrupp – här finns stor potential att göra skillnad. Genom att planera bättre, förvara maten rätt och använda våra sinnen för att avgöra om maten går att äta, kan vi minska svinnet rejält.
Läs mer om hur du kan minska ditt matsvinn.
Tillsammans kan vi göra skillnad – för klimatet, plånboken och framtiden.